Regenwater is gratis water en het verdwijnt zo maar in het riool. Zonde, want je kunt het opvangen en op een later moment gebruiken.
4/11/2024
In België is het al sinds jaar en dag verplicht om bij nieuwbouw een tank of een put aan te leggen om regenwater in op te slaan. In Nederland is dit helaas nog niet verplicht in het bouwbesluit bij nieuwbouw of grote renovatie projecten.
Het klimaat verandert en we krijgen meer natte periodes en ook langere droogtes. Het is geen uitzondering meer dat er 100 millimeter valt op één dag, wat normaal in 1 maand valt. Regenwater is gratis water en het verdwijnt zo maar in het riool. Zonde, want je kunt het opvangen en op een later moment gebruiken voor de tuin of grijs water.
Voor mijn huis uit 1930 heb ik besloten om een 5000 liter tank in de grond in te graven en aan te sluiten op mijn huidige dak en op de te realiseren nieuwbouw. Dit water gaat gezuiverd worden door een Hydraloop H600, een apparaat dat het regenwater op verschillende manieren reinigt, onder andere via bezinking en UV bestraling. Daardoor kan dat ‘grijze’ water gebruikt worden voor de toiletten, wasmachine en handen wassen.
Daarnaast heb ik de regenwaterafvoer van mijn garage aangesloten op een ‘Bloompod’, een ontwerp van Leon van Ooyen. Dit vat is gemaakt van twee gebruikte IBC vaten van 1 kubieke meter zoals die in de industrie worden gebruikt. Zoals je op de foto kunt zien zijn de lelijke witte vaten mooi weggewerkt achter panelen en een bijenhotel. Deze vaten wil ik gaan gebruiken voor gezamenlijke tuin met de buren.
Op hun website is hier niets over te vinden dus heb ik via mail contact gezocht met de gemeente om erachter te komen. Hun antwoord:
Met mijn collega’s van CCT is afgesproken dat deze subsidieregeling op maandag 17 juni weer wordt geopend. Op de website van de gemeente Gulpen-Wittem komt een stukje hierover te staan én het aanvraagformulier wordt toegevoegd.
Wel heeft Gulpen-Wittem afgelopen april nog een regenton-actie gehouden waarbij 177 inwoners een gratis regenton hebben ontvangen.
De gemeente Valkenburg heeft wél een pagina op haar website hieraan gewijd. Hierin staat bij de vraag "hoeveel subsidie kan ik krijgen?"
Een vast bedrag van € 20 per m² afgekoppeld oppervlak bij het vasthouden van het afgekoppelde hemelwater op het private terrein door middel van een bergingsvoorziening van minimaal 35 liter per m2 afgekoppeld oppervlak.
Tot slot nog een interessante link naar ‘Weerproof Amsterdam’ waarin je kunt lezen hoe Amsterdam het waterprobleem aanpakt met projecten: Bekijk het hier
Totaalrapport
Ontvang één totaalrapport voor al uw verduurzamingsprojecten. Een stuk makkelijker en voordeliger dan losse rapporten.
Alle informatie die u nodig heeft, in begrijpbare taal.
Het rapport is 5 jaar geldig en kan voor officiële zaken worden gebruikt.